Injectii

Injectia reprezinta introducerea in corp a unei substante la nivelul tesutului cu ajutorul seringii, in scop terapeutic sau pentru realizarea unui diagnostic.
Injectia intravenoasa - se face prin introducerea directa a medicamentului in circulatia sangvina şi permite o actiune terapeutica difuzata in tot organismul, mai intensa şi mai rapida decat pe alte cai. Ea se utilizeaza atunci cand produsele prescrise sunt iritante şi deci putin adecvate pentru injectarea intramusculara.
Calea intravenoasa este aleasa atunci cand trebuie sa obtinem efectul rapid al solutiilor medicamentoase sau cand acestea pot provoca distructii fisulare. Este folosita in urgente( bolusuri) sau in cazurile in care nu se poate face intramuscular administrarea.

Injectia intramusculara - se introduce substanta medicamentoasa adanc in tesutul muscular. Aceasta cale de administrare permite o actiune rapida prin absorbtia in circulatia sistemica. Administrarea intramusculara se recomanda atunci cand pacientul nu poate inghitii medicatie orala sau cand medicatia este prea iritanta gastric.

Deoarece tesutul muscular are mai putini senzori nervosi, permite administrarea de substante iritante.
Locul de injectare trebuie ales cu multa grija iar injectia se va face in functie de constitutia fizica a pacientului. Se evita zonele cu edeme, iritatii, semne din nastere, echimoze, etc. Injectiile intramusculare sunt contraindicate pacientilor care prezinta tulburari ale mecanismelor de coagulare, dupa terapii antitrombotice sau in timpul unui infarct miocardic.

Injectia intramusculara se efectueaza prin tehnica sterila
Injectia intradermica - Reprezinta introducerea in derm prin injectare a unei substante (medicament, vaccin, alergen).

Scopul injectiei intradermice:

Diagnostic

  • Testarea reactivitatii organismului la diverse substante: intradermoreactia la tuberculina, testarea la diverşi alergeni (ex.: testarea la Penicilina)

Terapeutic

  • Tratamente de desensibilizare (injectarea i.d. a unor dilutii progresiv crescute de alergen)
  • Anestezia locala (injectare de anestezice locale in vederea suturii unei plagi, de exemplu)
  • Tratamentul anumitor afectiuni locale (ex.: injectare intradermica de triamcinolon acetonid in cheilita plasmocitara)

Injectia subcutanata-hipodermica - Injectie prin intermediul careia continutul medicamentos ajunge sub piele prin introducerea acului in hipoderm.

Scopul intectiei subcutanate:

Diagnostic

  • Prin injectie subcutanata se administreaza de regula solutii cristaline, izotone, care formeaza local un depozit din care se difuzeaza lent spre sistemul capilar.

Terapeutic

  • Administrarea diverselor medicamente , precum: Heparinele fractionate, insulina, atropina (prevenirea şocului vagal), adrenalina (tratamentul reactiilor alergice)
  • Profilaxia unor afectiuni infecto-contagioase: de ex.: vaccinul antigripal se poate administra subcutanat profund sau intramuscular

Testare sensibilitate antibiotic - reprezinta o testare cutanata utilizata pentru a se stabili sensibilitatea la un anumit antibiotic a organismului, in scopul prevenirii socului anafilactic.

Testarea sensibilitatii la antibiotice se va realiza dupa tehnica injectiei intradermice.

Administrare vaccin - Vaccinarea este o metoda sigura de a preveni bolile infectioase.

Succesul acesteia depinde de:

  1. mentinerea lantului de temperatura in timpul transportului şi depozitarii vaccinului;
  2. administrarea vaccinului in zona corecta anatomica;
  3. tehnica de administrare corecta a injectiei.
Servicii medicale Pret
Injectie intravenoasa 50 lei
Injectie intramusculara 50 lei
Injectie intrademica 50 lei
Injectie subcutanata 50 lei
Testare sensibilitate antibiotic 50 lei
Administrare vaccin 50 lei